X
GO
nl-NLen-GB

Kinderen

Een goede eerste kennismaking

Wie opgroeit met de tandarts, heeft een grotere kans op een gezonde mond later in het leven. Maar de tandarts kan het niet alleen. Ook thuis is aandacht voor een gezonde mond belangrijk.


Drinken
Elke dag drinken we. Dat is ook gezond, want we hebben vocht nodig voor al onze lichaamsfuncties. Sommige dranken hebben geen invloed op het gebit, terwijl andere drankjes het glazuur kunnen aantasten. Het glazuur kan niet goed tegen suikers en zuren, die in veel zoete drankjes en vruchtensappen zitten. Beperk daarom het drinken van sapjes en zoete dranken, ook melk, tot enkele momenten op de dag. De enige drankjes die onschadelijk zijn voor het gebit zijn water en thee zonder suiker & melk. Een leuk experiment voor uw kinderen: laat ze een oude, aangeslagen stuiver leggen in een laagje cola. Na een week glimt deze als nooit tevoren! De stuiver wordt schoon, maar voor tanden en kiezen is de cola heel agressief; die zijn immers niet van metaal! Het beste advies dat wij kunnen geven is om zoete drankjes te beperken tot een aantal momenten per week, liefst niet elke dag. En verder water en thee zonder suiker. Water kan ook ’s avonds na het poetsen of ’s nachts gedronken worden, zonder kans op gaatjes.

Zelf poetsen?
‘Zelf doen!’, dat kennen alle ouders. Maar is dat slim met poetsen? Spreek af met uw kind dat u het samen doet. Bijvoorbeeld eerst het kind een minuut, daarna u. Tot ongeveer tien jaar oud is het poetsen van een kind zelf nog niet gestructureerd genoeg. U kunt dan na-poetsen op de juiste manier.

Niets om bang voor te zijn
Een goede eerste kennismaking met de tandarts is belangrijk. Het hoeft namelijk niet vervelend te zijn voor een kind. Vooral als het ziet dat u zelf ook regelmatig naar de tandarts gaat, dan is het al snel normaal om elk half jaar naar de tandarts te gaan, vanaf ongeveer het tweede jaar van de peuter (controle melkgebit).

Kleurrijke kennismaking
Laat uw kind vast een op een leuke manier wennen met deze gratis kleurplaten: tandartskleurplaten.